Pedodontie
Igienizarea profesională – este tratamentul ce cuprinde două etape. Detartrajul este etapa primară prin care depozitele de tartru de pe dinți sunt îndepărtate cu ajutorul unui aparat special cu ultrasunete. Ulterior, etapa a doua cuprinde un periaj profesional cu periuțe și paste speciale pentru copii. Igienizarea profesională este recomandarea noastră înainte de începerea oricârui tip de tratament stomatologic.
Fluorizarea – este metoda terapeutică prin care se aduce un aport de fluor suplimentar. Fluorul are un rol important în creearea unei structuri a smalțului mult mai rezistente în fața atacurilor carioase. În urma fluorizării inclusiv saliva își modifică proprietățile ajutând la autocurățirea suprafețelor dentare și împiedicând formarea plăcii bacteriene. Se efecuează cu geluri și soluții cu o concentrație ridicată de fluor, ce se aplică local pe suprafața tuturor dinților.Pentru un efect maxim se recomandă inclusiv o igienizare profesională înainte de fluorizare.Suprafețele dentare trebuie să fie impecabile pentru ca fluorul să se absoarbă corespunzător. De asemenea este nevoie ca după terminarea manoperei, cel puțin 30 minute să nu se consume lichide sau alimente solide.
Indicații:
- Copii cu susceptibilitate crescută la carie
- Copii cu nevoi speciale unde igienizarea corectă este foarte greu de efectuat
- Copii purtători de aparate dentare
- Manoperă de elecție după demonatrea unui aparat dentar fix
- Copii cu patologie generală sau tratamente ce determină o scădere a fluxului salivar
Sigilarea dentară – este de asemena manopera prin care se previne apariția cariilor pe dinții posteriori. Forma dinților posteriori (măsele), are un relief cu multe șanturi și fosete înguste, în care bacteriile și resturile alimentare pătrund foarte ușor. Ulterior prin periajul efectuat de copil, datorită profunzimii acestor șanturi, este foarte dificilă îndepărtarea completă a reziduurilor. Prin stagnarea lor permanentă pe suprafețele dentare se formează cariile. Sigilarea dentară vine să rezolve această problemă, fiind considerată o metodă de profilaxie a cariilor. Prin sigilarea unui dinte, în acele sanțuri și fosete se introduce un material asemănător celui pentru obturații. Acest material are proprietăți speciale prin eliberarea de fluor, și prin faptul că nu mai permite pătrunderea resturilor alimentare.
Este important de luat în seamă, că sigilarea se poate face doar pe dinții sănătoși, neafectați de carie. În acest sens se recomandă efectuarea de sigilări pe dinții proaspăt erupți, cu condiția să fie erupți complet. Se poate face atât sigilarea dinților definitivi, cât și a celor temporari.
Unique smile recomandă sigilarea dinților pentru a scăpa de grija cariilor, mai ales în cazul copiilor cu nevoi speciale și a celor care consumă foarte multe dulciuri.
Tratamentul cariilor la dinții temporari
Cariile apărute pe dinții temporari reprezintă o patologie aparte, deoarece acestea evoluează foarte rapid. De la stadiul incipient și până la afectarea nervului cu complicațiile de rigoare, este un timp foarte scurt și poate trece adesea neobservat deoarece este asimptomatic, nu doare. De cele mai multe ori, copilul ajunge la medicul dentist într-un stadiu avansat care necesită atenție specială. Tratamentul cariilor pe dinții temporari este de asemenea la fel de important ca cel al dinților definitivi. Dinții de lapte integrii mențin sănătatea orală și pregătesc oasele maxilare pentru momentul erupției dinților definitivi. Pentru mai multe detalii verifică blogul nostru citind articolele legate de acest subiect.
Materialele folosite pentru tratamentul cariilor sunt de asemenea speciale pentru copii. Unique Smile recomandă inclusiv obturații cu materiale colorate pe dinții temporari, fapt ce poate transforma această experiență în ceva plăcut și distractiv pentru copilul dumneavoastră.
Tratamentul cariilor la dinții definitivi
În momentul apariției primului dinte definitiv, copilul se află în stadiul de dentiție mixtă. Datorită acestui stadiu intermediar, în care există atât dinți temporari cât și dinți permanenți, cei din urmă sunt foarte susceptibili cariilor dentare. Mediul oral nefavorabil, prin existența cariilor pe dinții de lapte, duce la apariția rapidă a cariilor și pe dinții ce erup ulterior. Tratamentul cariilor pe dinții permanenți tineri se face de asemenea cu materiale speciale pentru acest stadiu.
Cel mai important aspect în această etapă mixtă este erupția molarului de 6 ani. Este prima măseluță apărută în cavitatea orală, și erupe în spatele ultimului dinte temporar. Este un dinte ce nu are nevoie de pierderea unuia temporar în momentul erupției, și de aceea mulți părinți îl confundă cu unul de lapte, neglijându-l. O carie apărută pe acest dintre trebuie imediat tratată deoarece molarul de 6 ani este un dinte foarte important pe tot parcursul vieții. Momentul erupției tuturor celor 4 molari de 6 ani, reprezintă punctul în care se formează contactele dintre cele două arcade. Este un dinte ce ghidează ulterior o ocluzie(mușcătură) corectă. Cele mai frecvente anomalii dentare ce necesită tratament ortodontic (aparat dentar) apar prin afectarea și pierderea prematură a acestui dinte.
Unique Smile recomandă controlul periodic pentru observarea erupției molarului de 6 ani, și sigilarea ulterioară a acestuia.
Extracția dinților temporari
Dinții temporari , deși se află tranzitoriu în cavitatea orală, ei joacă un rol important în dezvoltarea generală a copilului. Păstrarea lor pe arcadă până în momentul înlocuirii lor pe arcadă este obligatorie pentru a asigura alimentarea în condiții normale a copilului. Pierderea prematură a dinților temporari, datorată cariilor extinse sau traumatismelor, duce la o dezvoltarea deficitară a aparatului dento-maxilar. Aceste efecte secundare ale pierderii precoce a dinților temporari duc la apariția de anomalii dento-maxilare ce necesită ulterior tratament prin aparat dentar.
Există și situația opusă prin care un dinte temporar persistă prea mult timp pe arcadă, iar dintele definitiv ori va erupe întro poziție incorectă ori va rămâne inclus. Tratamentul recomandat în astfel de situații este extracția cât mai rapidă a dintelui respectiv.
Așadar menținerea dinților temporari pe arcadă până în momentul expulziei fiziologice este obligatorie.
Indicații pentru extracția dinților temporari:
- Dinți foarte mobili care produc un disconfort masticator
- Dinți afectați de carii complicate, care întrețin infecții locale sau generale
- Dinți temporari ce determină tulburări de erupție a dinților definitivi succesionali
- Dinți ce au suferit traumatisme, sau se află în zone cu fracturi ale oaselor maxilare
În cazul indicației de extracții premature a dinților temporari, Unique Smile recomandă dispozitivele numite menținătoare de spațiu, ce se plasează pe dinții vecini pentru a menține spațiul necesar până în momentul erupției dintelui permanent. Aceste menținătoare sunt foarte ușor de purtat, confortabile pentru micuți și nu necesită decât controale periodice la 3-6 luni, pentru a se putea înlătura la momentul optim.
We make it visible
24/7 service. Same Day Appointments are Available.