Tratamentul ortodontic chirurgical
În cazul anomaliilor dento-faciale, adică acele abateri de la normal care afectează atât dinții cât și fața, este nevoie de asocierea unui tratament chirugical celui ortodontic. Acest tratament multidisciplinar presupune colaborarea medicului ortodont cu medicul specialist chirurgie OMF (oro-maxilo-facială). Asocierea celor două specialități medicale, favorizează o poziție mai bună a dinților și a oaselor maxilare, ducând la rezultate stabile în timp, atât estetice cât și funcționale.
Există cazuri de anomalii severe, la care se asociază și alte disfuncții cum ar fi tulburări masticatorii, bruxism (scrâșnirea dinților), tulburări articulare (dureri, zgomote) ,cefalee, s.a. În cazul acestora tratamentul chirurgical este obligatoriu să fie asociat celui ortodontic.
După cum am menționat este nevoie de asocierea celor doi specialiști, iar tratamentul complet va dura aproximativ doi ani și va cuprinde trei faze de tratament.
Tratamentul ortodontic prechirurgical – necesită aplicarea aparatului dentar, pe ambele arcade (maxilar și mandibulă). În această perioadă are loc alinierea dinților celor două arcade, independent una față de cealaltă, pregătindu-le astfel pentru următoarea etapă, cea chirurgicală. Există posibilitatea ca în această fază să fie nevoie de anumite extracții dentare în scop ortodontic (molari de minte, premolari).
Tratamentul chirurgical – presupune corelarea celor două oase, maxilar și mandibulă, cu scopul de a realiza o ocluzie (mușcătură) corectă și o armonie facială. Intervenția chirurgicală poate dura câteva ore.Postoperator este nevoie de câteva zile de spitalizare după care pacientul poate pleca acasă, urmând o perioadă de recuperare de aproximativ 5 săptămâni.
Tratamentul ortodontic postchirurgical – această perioadă poate dura aproximativ 6 luni, tim pîn care medicul ortodont reglează ultimele detalii ale ocluziei dentare.
Ce se întâmplă după?
Ca orice intervenție chirurgicală, și aceasta are anumite riscuri. Când intervenția este efectuată de un chirurg experimentat riscul este minimizat. De cele mai multe ori, chiar pacientul este cel care poate ajuta la diminuarea riscurilor, prin respectarea instrucțiunilor medicului înainte și după operație.
Postoperator se poate simți un oarecare disconfort, dar medicul prescrie medicația corespunzătoare calmantă. În prima zi, este nevoie ca poziția pacientului să fie una cu capul ridicat. Tot în primele zile, este normal ca la nivelul feței să apară inflamație, echimoze (vânătăi), în unele părți. Unele zone ale gurii sau feței pot rămâne anesteziate în primele săptămâni. În timp ce oasele feței sunt consolidate, în perioada recuperatorie, este nevoie de o dietă bazată pe alimente moi, ușor de mestecat (pireuri, supe, multe lichide). În acelaș timp, în unele cazuri poate fi necesară fizioterapia sau consilierea psihologică, atât înainte cât și după intervenție.
Deși există o îmbunătățire semnificativă la două săptămâni după operație, este necesar să treacă aproximativ o lună până ce inflamația va dispărea complet de pe față. Aceste intervale de timp pot varia, și depind de la un pacient la altul.
Înainte de orice intervenție medicul discută atent cu pacientul, în legatură cu toate modificările posibile, și cu rezultatul așteptat, acestea fiind particularizate pentru fiecare caz în parte. Cu cât anomalia a fost mai severă, cu atât rezultatul post-operator va fi mai evident. Cei mai mulți pacienți au observat că această îmbunătățirea a aspectului, a dus la schimbări favorabile ale vieții lor.
După o astfel de intervenție, se corectează aceste anomalii faciale, în consecință fața va avea un aspect mai armonizat, deci mai frumos. Pe lângă aspectele medicale, calitatea vieții este îmbunătățită print-un plus de încredere de sine, pe care-l dobândește fiecare pacient odată cu această experiență.
