Articulatia Temporo Mandibulara
Articulația temporo-mandibulară (ATM) reprezintă una din cele mai importante sisteme din organismul nostru. Existența ei face posibilă masticația și toate mișcările pe care mandibula le execută, acestea fiind funcții vitale. Organismul uman are două astfel de articulații, situate bilateral. Afecțiunile ATM sunt o problemă decelată din ce în ce mai des în ultima perioadă, de aceea noi oferim o atenție sporită acestui subiect.
Disfuncțiile temporo-mandibulare sunt afecțiuni degenerative cauzate de diverși factori printre care ocluzia (mușcătura) incorectă, malpozițiile dentare, stresul sau uzura în timp a articulației. Toate acestea au un punct comun, un stres existent la nivelul dinților, ce duce la o deplasare și funcție defectuasă a sistemului articular, care netratate duc în timp la degradarea țesutului articular.
Semne și simptome ale afecțiunilor ATM
- Zgomote articulare – clikuri, pocnituri
- Dureri locale, dureri ce iradiază în zona capului, gâtului, ochilor sau urechilor
- Tensiune musculară locală la nivelul oaselor maxilare și ai mușchiilor feței
- Blocaje sau luxații la nivelul articulației ce se manifestă prin imposibilitatea de închidere/deschidere a gurii
- Disconfort local permanent cu sensibilitate în zona urechilor
- Disconfort în timpul masticației
Metode de tratament
În primul rând este nevoie de eliminarea cauzei ce a dus la producerea tulburării articulare, și de o deprogramare a musculaturii locale ce facilitează această problemă. Această deprogramare se face cu ajutorul unui splint, care este un dispozitiv sub forma unei gutiere asemănatoare celor pentru sportivi. Splintul este individualizat fiecărui pacient, fiind confecționat în laboratorul de tehnică dentară. Este un dispozitiv detașabil, pe care pacientul și-l poate aplica intraoral foarte ușor. După aplicarea lui, la indicațiile medicului ortodont este nevoie de adaptări succesive până la stabilirea unui rezultat și a unei poziționări corecte a articulației. Majoritatea pacienților declară că în timpul purtării splintului au observat ameliorarea simptomelor și chiar lipsa durerii, ceea ce le redă senzația de confort.
După această terapie cu splintul este necesar tratamentul propriu-zis pentru repoziționarea corectă a dinților și arcadelor dentare în armonie cu poziția corectă a articulației. Acest tratament implică un tratament ortodontic, și chiar un tratament protetic, în funcție de fiecare caz clinic în parte.
În afecțiunile cronice severe, este nevoie inclusiv de asocierea de medicație, fizioterapie, sau intervenții chirurgicale. De aceea este foarte important ca orice simptom sau disconfort local să aducă pacientul la o consultație de specialitate cât mai repede. Studiile recente arată că mai mult de 90% din durerile de cap, au ca punct de plecare tulburările ATM. Totuși sunt vești bune, atâta timp cât problemele sunt diagnosticate și tratate la timp. Chiar și în cazuri cu distrugeri ale țesutului articular, se observă refacerea acestuia după un tratament adecvat, chiar și la pacienții vârstnici.
We make it visible
24/7 service. Same Day Appointments are Available.