Chirurgie dentara

Chirurgia dentară reprezintă o ramură a medicinei stomatologice ce vizează modificări complexe la nivelul dinților, țesuturilor moi sau osoase pentru a corecta anumite deficiențe. De regulă, aceste deficiențe sau probleme orale nu pot fi rezolvate cu metode minim invazive.

Medicii stomatologi specializați în chirurgie efectuează proceduri care variază de la reconstrucția facială post-accident la implantarea dinților și la reconstrucția oaselor maxilarelor. Cele mai frecvente intervenții în acest domeniu sunt reprezentate de: extracția măselelor de minte, a caninilor sau a molarilor, tratamentul abceselor, chisturilor și cel al ridicării sinusurilor.

 

Ce tipuri de intervenții realizează un chirurg dentar?

 

Tipurile intervenții chirurgicale realizate de un chirurg dentar sunt extrem de complexe, datorită diversității de situații ce necesită o astfel de intervenție. Dintre cele mai des întâlnite, enumerăm:

  1. Extracția dinților
  2. Extracția dinților, inclusiv îndepărtarea țesuturilor moi care înconjoară osul sau rădăcina.
  3. Extracția măselelor de minte ( acest tip de extracție poate fi realizată pentru măsele de minte incluse, semi incluse sau erupte)
  4. Colectarea țesuturilor moi pentru realizarea biopsiei
  5. Îndepărtarea neoplasmelor din cavitatea bucală
  6. Realizarea implantului dentar
  7. Chirurgie ortognata asociata tratamentelor ortodontice pentru corectarea unei malocluzii prin modificarea poziției sau lungimii maxilarului
  8. Reconstrucția oaselor rupte sau a celor fracturate
  9. Intervenții asupra infectiilor dentare de la nivelul radacinii dintilor (chirurgie endodontică)

 

Când trebuie să apelezi la chirurgie orală?

 

Desigur, unele procedee chirurgicale, reprezintă o fază finală a unui tratament mult mai amplu. De exemplu, în cazul extracțiilor dentare, se va analiza, inițial, starea de sănătate a dintelui urmând ca, în funcție de aceasta să fie propus un plan de tratament. De cele mai multe ori, un astfel de plan include soluții de salvare a dintelui, urmând ca intervenția chirurgicală și, implicit, extracția dentară să fie realizate doar în cazul în care metodele anterioare de salvare sau reconstrucție a dintelui au eșuat.

În alte cazuri, pentru realizarea implantului dentar, de exemplu, este nevoie de anumite intervenții chirurgicale care să faciliteze realizarea unor proceduri mult mai complexe. Astfel, este nevoie să fie prelevate țesuturi, inserate anumite bonturi sau chiar reconstruită o parte a osului mandibulei pentru a face loc pentru un implant, cum ar fi aditia osoasa.

Alte cazuri în care această procedură este una esențială sunt reprezentate de urgențe sau situații speciale, precum fracturi mandibulare, rupturi osoase sau infecții gingivale.

 

Care sunt etapele unei intervenții chirurgicale?

 

În funcție de problema identificată și de gravitatea acesteia, medicul chirurg va propune un plan de tratament ce include și o intervenție chirurgicală, mai mult sau mai puțin complexă, după caz.

Cel mai frecvent tratament din chirurgia dento-alveolară este reprezentat de extracția dinților. Acest tip de procedură este utilizat atunci când un dinte nu poate fi salvat printr-o altă metodă. De exemplu, acesta crește într-o poziție greșită, provoacă aglomerarea altor dinți, nu are suficient spațiu pentru a erupe, provoacă infecții sau este foarte sensibil.

De asemenea, motivele pentru extracția dinților pot fi ortodontice, de exemplu: corectarea ocluziei sau crearea de spatiu necesar alinierii dintilor. Pentru început, se vor realiza radiografii pentru a putea analiza problema mai în detaliu. După consultarea acestor radiografii și propunerea unui planul de tratament, poate fi realizată și intervenția chirurgicală. În timpul operației, pacientul va primi mai întâi anestezie locală și, în cazuri mai dificile, anestezie totală. Dintele este apoi îndepărtat cu instrumente dentare specifice.

După operație, pacientul va experimenta disconfort și durere care pot dura câteva zile. Pentru a diminua din disconfort pot fi prescrise de către medicul dentist antibiotice și, în cazuri mai dificile, analgezice și antiinflamatoare.

Aceeași procedură chirurgicală este realizatăși în cazul măselelor de minte. Deoarece erup printre ultimii dinți, măselele de minte pot provoca dureri de cap sau dentare severe. Acestea cauzează adesea următoarele probleme: malocluzie, aglomerare a altor dinți, roșeață, abcese și durere din cauza lipsei de spațiu.

Deoarece masele de minte sunt considerate a fi elemente primitive, rolul lor în masticație nu este unul esențial. Prin urmare, intervenția de extracție a acestora este cea mai des utilizată. Cu toate acestea, dacă pacienții aleg să-și păstreze aceste măsele, trebuie să fie conștienți că acestea favorizează cariile dentare fiind mult mai expuse acestui risc decât ceilalți dinți.

 

Ce alte probleme pot fi tratate prin intervenția chirurgului dentar?

 

Există multe proceduri mai mult sau mai puțin invazive care fac parte din chirurgia dentară. În plus față de cele enumerate anterior, clinicile dentare efectuează adesea următoarele proceduri:

  • gingivectomie, gingivoplastie – pentru rezolvarea complicațiilor bolilor parodontale;
  • cistectomie – pentru îndepărtarea chisturilor din maxilarul superior;
  • drenarea abceselor – pentru tratamentul unei infecții dentare;
  • rezecții apicale – pentru conservarea dintelui infectat;
  • îngrijire de urgență – în cazul maxilarului dislocat sau rupt.
  • ridicarea sinusurilor (internă sau externă)
  • augmentarea crestei alveolare (adiţie osoasă) cu os artificial sau autogrefă

 

Chirurgia dentară este dureroasă?

 

Având în vedere că este vorba de o intervenție chirurgicală, unele persoane se pot simți inconfortabil în cadrul unei astfel de proceduri. Motivul? O astfel de procedură implică intervenția asupra țesutului moale sau osos, fiind însoțită de o ușoară senzație de disconfort.

Trebuie menționat faptul că toate procedurile chirurgicale, indiferent de natura lor, sunt realizate sub anestezie locală sau totală, în funcție de complexitatea acestora. În acest fel, pacientul nu va simți durerea, iar intervenția dentară poate fi realizată fără a produce un disconfort sesizabil pacientului.

Însă, pentru a reduce la minim acest disconfort, este nevoie de un medic specialist chirurg cu experiență, care să poată realiza intervenția chirurgicală într-un timp cât mai scurt, fără a produce neplăceri pacientului. În același timp, pacienții pot opta pentru cabinete ce dețin echipamente de ultimă generație, ce diminuează timpii de intervenție și asigură o precizie maximă.

 

Pentru mai multe detalii despre intervenţiile chirurgicale, contactează-ne și hai să programăm o consultație cu unul dintre medicii noștri specialiști.

We make it visible

24/7 service. Same Day Appointments are Available.