Implant dentar

Absența unuia sau mai multor dinți are un anumit impact asupra calității vieții și afectează atât funcționalitatea și estetica zâmbetului, cât și sănătatea fizică și mentală. Un implant dentar reprezintă o soluție eficientă pentru persoanele care au pierdut unul sau mai mulți dinți. Astfel implantul dentar este conceput ca o structură de bază pentru a înlocui un dinte lipsă, care arată și funcționează ca un dinte natural.

Implantarea dentară este cea mai modernă metodă de înlocuire a dinților lipsă sau a dinților cariați care nu mai pot fi păstrați. Faptul că păstrează integritatea pe termen lung și că preia toate funcțiile și proprietățile unui dinte natural face din implantul dentar cea mai recomandată soluție de dentiștii din întreaga lume.

Un implant dentar este reprezentat de un element realizat din titan pur, ce se prezintă, de obicei, sub forma unui șurub. Acesta își propune să creeze o rădăcină artificială în osul maxilarului în care lipsesc unul sau mai mulți dinți naturali. Reconstrucția este realizată în baza a două elemente componente: un bont intraosos (implant) și un bont supraosos. Ulterior, o coroană, o punte sau o proteză este atașată de bontul supraosos.

Deoarece implanturile dentare elimină necesitatea deteriorării dinților adiacenți, tratamentul este conservativ în comparație cu lucrarile protetice tradiționale utilizate în astfel de cazuri. În vederea realizării unei punti dentare, este nevoie de sacrificarea a cel puțin 2 dinți, ce vor fi folosiți pe post de bont pentru lucrarea protetica. Din păcate, acești dinți se vor slefui,chiar daca sunt integri, iar acest proces este ireversibil.

Restaurarea dentară cu implanturi oferă avantaje estetice și funcționale extraordinare, deoarece pacientul nu experimentează o senzație artificială precum în cazul protezelor dentare. La scurt timp după realizarea implantului, pacientul nu va putea face distincție între acesta și dinții săi naturali.

 

Când este nevoie de un implant dentar?

 

Implanturile dentare sunt utilizate adesea, în momentul în care pacientul prezintă unul sau mai mulți dinți lipsă. Înlocuirea unui singur dinte poate fi realizată astfel, printr-un implant, fără a fi nevoie de o punte dentară care să afecteze sănătatea dinților aflați în vecinătate.

Atunci când vine vorba de înlocuirea mai multor dinți lipsă, indiferent dacă sunt consecutivi sau nu, implanturile dentare reprezintă o soluție excelentă, deoarece fiecare implant va fi independent și nu va avea nevoie de susținere din parte unui dinte natural. În plus, această metodă este una sigură care, pe termen lung nu afectează gingiile sau dinții naturali situați în vecinătate.

Acest tip de tratament este eficient și pentru dinții lipsă de pe o întreagă arcadă. Astfel, mai multe implanturi dentare poat înlocui toți dinții de pe maxilar sau arcada superioară și poate oferi un aspect extrem de natural. Pe lângă elementul estetic, implantul dentar este extrem de practic, reprezentând un tratament de lungă durată.

 

Care sunt beneficiile implanturilor dentare?

 

Implantul dentar oferă o mulțime de beneficii din punct de vedere al aspectului și funcționalității. Implanturile dentare oferă sprijin independent dinților artificiali, minimizând stresul asupra dinților naturali. Totodată, păstrează dantura naturală intactă deoarece aceasta nu mai trebuie să fie frezată pentru susținerea lucrarilor protetice.

În plus, implantul dentar menține sănătatea oaselor după extracția dinților și reduce resorbția maxilarului superior sau inferior. În primul an după extracția dinților, 25% din osul alveolar este resorbit și acest lucru continuă o perioadă destul de îndelungată de timp. În momentul actual, implanturile dentare reprezintă singura opțiune din stomatologie care stimulează formarea naturală a osului și previne retragerea acestuia în timp. De asemenea, este benefic din punct de vedere estetic prin prevenirea îmbătrânirii feței.

Un implant dentar are o durată de viață mai lungă decât protezele sau coroanele așezate direct pe dinții naturali. Durata medie de viață a unei coroane pe dinții naturali este de 7 până la 10 ani. Un implant dentar poate rămâne funcțional toată viața dacă este poziționat correct, si pacientul are o igiena orala foarte buna. Astfel, implantul dentar devine cea mai bună soluție dentară pe termen lung, care este foarte rentabilă.

În același timp, protezele realizate pe implanturi dentare îmbunătățesc considerabil maticatua și fizionomia generală a feței. De asemenea, îmbunătățesc aspectul facial, zâmbetul și sănătatea bucală generală, asigurând integrarea eficientă a pacientului în mediul social. În același timp, protezele suportate de implanturi au o stabilitate superioară comparativ cu protezele simple.

 

 

Implantul dentar. Etape și proceduri

 

Implantul dentar înglobează o serie de etape și proceduri esențiale pentru a obține un rezultat final de excepție:

Consultul specializat. În această etapă se va stabili dacă pacientul este potrivit pentru această procedură. Implantologul va analiza o radiografie panoramică care arată poziția tuturor dinților și sănătatea dentară a pacientului. Pentru a determina volumul osos disponibil, este necesară o radiografie 3D a osului unde va fi plasat implantul. Situațiile în care tratamentul implantului nu este indicat sunt extrem de rare.

Planul de tratament. Medicul dentist specialist va realiza după consultatie, o analiză a tuturor informațiilor și se va consulta cu un specialist protetician care va efectua lucrarea protetică sub forma unui plan de tratament. Planul de tratament va include toate intervențiile necesare pentru a obține rezultatul dorit, costul acestora și durata estimată a acestora.

Anestezie și intervenție chirurgicală. Succesul operației va depinde de mai multi factori: materialul biologic al pacientului, respectarea de catre pacient cu strictete a indicatiilor post interventie, calitatea materialelor utilizate și experiența medicului chirurg. Întreaga operație va fi realizată sub anestezie pentru a oferi o experiență cât mai puțin neplăcută pentru pacient.

O incizie va fi făcută în țesutul gingival pentru a expune osul unde va fi plasat implantul dentar. Apoi va fi creat un canal în osul alveolar unde va fi plasat implantul. Dacă volumul osos este insuficient, medicul specialist va recomanda adăugarea de os pentru a crește volumul osos, astfel încât implantul să aibă stabilitatea necesară pentru susținerea coroanei dentare.

Perioada de vindecare. Această etapă durează de obicei 3 până la 4 luni. În acest timp, implantul asigură osteointegrarea prin formarea unui singur corp cu osul pacientului. Implantul va fi acoperit cu o capă temporară pentru a proteja zona de bacterii și resturi alimentare care pot provoca infecții.

Capa de vindecare. După perioada de osteointegrare, se face o mică incizie în țesutul gingival și se atașează o capă de vindecare. Acest lucru va ajuta gingiile să ia forma rotunjită a vârfului implantului pentru a crea o barieră biologică care să nu permită bacteriilor să pătrundă în zona osului ce susține implantul, si a crea forma gingiei in jurul implantului de aspect cat mai apropiat de un dinte natural.

Bontul protetic. Odată ce gingia a căpătat o formă rotunjită, este plasat bontul protetic, o componentă care susține noua coroană dentară.

Coroana dentară. Aceasta este ultima etapă a implantului dentar și reprezintă realizarea coroanei dentare ce va fi atașată pe bontul protetic. O astfel de coroană dentară imită forma naturală a dinților, fiind acoperită cu ceramică care oferă același aspect ca cel al dinților naturali.

După cum se poate observa, implantul dentar reprezintă o procedură de lungă durată, compusă din etape complexe. Însă, toată această schemă de tratament va avea ca rezultat un zâmbet sănătos, funcțional, de lungă durată, și extrem de natural.

 

Dacă şi tu ai dinţi lipsă nu mai amâna înlocuirea lor, programează-te la o consultaţie la medicul nostru chirurg pentru a vedea care sunt cele mai bune opţiuni pentru tine.