Endodontie
Endodonția este ramura medicinei dentare ce se ocupă cu tratamentul canalelor radiculare, adică tratamentul dinților atunci când distrucția coronară este atât de avansată încât se ajunge la extirparea nervului. Menținerea dinților pe arcade cât mai mult timp, depinde de corectitudinea tratamentului endodontic.Un tratament corect se poate realiza doar cu aparatură și materiale de calitate, și vizează salvarea și păstrarea a cât mai multor dinți. În cazul în care nu se mai salvează, se ajunge la tratamente mult mai complexe și costisitoare, de aceea endodonția corectă este un element cheie, care trebuie tratat cu profesionalitate.
În clinica noastră tratamentele endodontice sunt efectuate după o rețetă „state of the art”. Medicii noștri au fost specializați în cele mai moderne tehnici de efectuare a tratamentelor endodontice și au la dispoziție aparatură de ultimă generație pentru aplicarea lor.
Tratamentul endodontic este indicat în cazul care avem simptomatologie dureroasă, dar nu numai; el fiind necesar şi atunci când pulpa dentară se inflamează asimptomatic, iar bacteriile prezente la nivelul ţesutului pulpar mort avansează către os determinând în timp distrugerea acestuia, putând ajunge până la formarea unor abcese.
Cele mai frecvente cauze ale inflamaţiei sau infecţiei pulpare sunt: cariile profunde, obturaţiile coronare necorespunzătoare şi traumatismele de natură iatrogenă sau dentară.
Obiectivul principal al tratamentului endodontic este îndepărtarea bacteriilor şi a pulpei dentare remanente prin dezinfecţia şi prepararea corectă a spaţiului endodontic, urmate de o obturare corectă etanşă a acestuia. Ținta finală a acestor manopere este prevenirea şi controlul agenţiilor microbieni de a nu mai pătrunde spre interiorul sistemului endodontic şi a spaţiului apical periodontal.
Un tratament endodontic efectuat corect şi la timp, are o rată de succes de 90-95 %, acest procentaj depinzând de un număr mare de factori; mulţi dintre aceştia nefiind sub controlul direct al medicului practician sau al pacientului, deoarece medicina nu este o ştiinţă exactă iar răspunsul organismului uman la infecţie este diferit de la o persoană la alta; fapt pentru care nu există boală ci doar pacient bolnav.
Astfel, urmărim în timp, un tratament endodontic ideal, pentru a prevenii şi rezolva problemele periapicale periodontale fără absenţa semnelor clinice și simptomatice.Există însă situaţii în care procesele de periodontită periapicală insoţite sau nu şi de o simptomatologie, pot să persiste , să se dezvolte sau să reapară; caz în care este nevoie de un retratament endodontic.
Metodele moderne de tratament se pot realiza printr-o preparare manuală şi mecanică a spaţiului endodontic utilizând un set de ace rotative, dezinfecţia corespunzătoare a spaţiului de lucru şi obturarea lui cu materiale de ultimă generaţie, cum ar fi sealer-ii pe bază de răşini sau mase ceramice şi gutapercă incălzită, totul sub protecţia oferită de folia de digă(un sistem de izolare a dintelui în cauză), a utilizării unui apex locator şi a unui sistem de magnificaţie; toate acestea ducând la o rată de succes cât mai ridicată , putând obtura sistemul endodontic cât mai etanş în toate cele trei planuri (3D).
Metodele clasice, au o rată de succes mai redusă.Prepararea manuală a spaţiului endodontic, neutilizarea foliei de digă, a apex locatorului și a unui sistem de magnificație,duc la controlul deficitar asupra dezinfecției canalelor, și obturarii lor complete, și etanșe.Toate acestea cresc riscul nereușitei tratamentului. Lipsa închiderii etanşe a zonelor de interes endodontic, dau cale liberă bacteriilor de a avansa prin spaţiile libere ducând astfel în timp la un posibil eşec al tratamentului/retratametului efectuat.
În clinica noastră aceste tratament se desfășoară sub magnificație cu ajutorul microscopului dentar Zeiss, pentru a asigura un rezultat mult mai predictibil.
We make it visible
24/7 service. Same Day Appointments are Available.