Cine nu a savurat cu plăcere măcar o dată un pahar de vin roșu, o băutură carbogazoasă cu gheață sau o ciorbă fierbinte ca la mama acasă?

Deși controalele de rutină pot fi regulate și dețin o igienă dentară bună, unii pacienți au anumite obiceiuri alimentare care pot compromite sănătatea orală. Cele mai frecvente si dăunatoare sunt urmatoarele:

1. Băuturile carbogazoase

Prin conținutul lor de acizi, băuturile carbogazoase acționează agresiv asupra smalțului, transformandu-l într-unul poros, fapt ce favorizează aparitia cariilor dentare.

Sfat: Consumați-le cu paiul, pentru a reduce timpul de contact al acizilor si clătiți bine cu apă cavitatea bucală.

2. Vinul roșu

Efectul vinului roșu asupra dinților este unul negativ, deoarece se produce pătarea acestora . În același timp, cantitatea de salivă se reduce, dând impresia de senzație de uscaciune a gurii.

Sfat: Apa din belsug hidratează, iar asociarea vinului cu brânzeturile neutralizează acizii.

3. Temperaturi alimentare extreme

Datorită consumului de alimente prea reci sau fierbinti apar microfisuri in smalț și sensibilitate dentinară.

Sfat: Este benefic să respectăm anotimpurile: sa savurăm o supă caldă iarna și să ne racorim pe caniculă cu o înghețată, fără a împinge limitele de temperatură prea departe.

4. Gustari aderente: jeleuri, caramele, bomboane și chipsuri

Toate acestea vor asigura o sursă constantă de nutriție pentru bacterii, care vor descompune resturile alimentare remanente în acizi.

Sfat: Este indicat consumul de apă, igiena cavității bucale sau consumul de fructe și legume tari, ce îndepărtează carbohidrații și curăță dinții.

5. Aportul de zaharuri pe suzetă/biberoane

Caria de biberon este cauzată de expunerea frecventă și pe termen lung a dinților copilului la lichide ce conțin zaharuri. În urma contactului cu acestea, se formeaza un atac acid și un mediu prielnic bacteriilor din placa bacteriană.

Sfat: Activitățile de îndepartare a biofilmului bacterian ar trebui să înceapă de la primul dinte apărut, cu un tampon de tifon sau cu o periuță de dinți specifică vârstei celui mic ,scăzând în același timp și consumul de zahăr, mai ales între mese.

Fiți cumpătați și aveți grijă la dulcegării!

Dr. Alexandra Chirila

Always Smile