Prima vizita la dentist

Care e varsta la care copilul trebuie sa faca prima vizita la stomatolog?

Din punct de vedere psihologic primul impact cu o experiență nouă este definitoriu în atitudinea noastră ulterioară față de experiențe similare. Pentru micul  pacient prima vizită la medicul dentist ar fi indicat să fie odată cu apariția primilor dinți (6 -7 luni).Premiza de la care se pleacă este crearea unei relaţii de prietenie şi încredere între copil şi medic, şi obişnuirea micuţului cu cabinetul dentar. Atât părinţii cât şi medicul joacă un rol foarte important în această primă interacţiune, copilul trebuie să perceapă totul ca pe o joacă. De aceea este recomand ca părinții să apeleze la un medic dentist specializat în tratamentele pentru copii – medic pedodont.

De obicei la prima vizită nu se intervine, decât în cazul unei urgenţe. Se introduce treptat copilul în cabinet, prin prezentarea instrumentelor, şi a rolului lor. Copilul trebuie să înțelegă tot ce i se va face în acea şedinţă  şi nimic mai mult, deoarece el îşi poate pierde încrederea (şi la fel şi în şedinţele următoare). Pentru  un comportament adecvat al copilului este necesar ca medicul să respecte la fiecare sedință orice promisiune efectuată anterior. La programările ulterioare se va ajunge treptat la efectuarea tratamentelor necesare, cu multă răbdare și atenție.

Trebuie tratati dintii de lapte cu carii?

Dinții de lapte trebuie tratați cu aceeași seriozitate ca dinții adultului, pentru că aceștia joacă un rol important în dezvoltarea osoasă armonioasă a maxilarului.Spre deosebire de cariile adulților, cariile copiilor pot evolua foarte rapid, cu un tablou clinic însoțit de dureri, tumefacții (umflături), agitație și nervozitate.

Dacă o carie a evoluat și a dus la afectarea nervului, este important să se realizeze tratamentul endodontic (de canal). Acest aspect este necesar pentru că deși dinții de lapte vor cădea, este important ca aceștia să fie menținuți pe arcadă  până vor fi înlocuiți de cei definitivi. Dinții temporari au aceleași funcții pe care le au dinții defintivi la adult, lipsa lor putând cauza probleme de hrănire și vorbire și în același timp servesc drept ghid pentru poziționarea corectă a dinților defintivi.

Cum trebuie pregatiti copiii pentru vizita la stomatolog?

Copii trebuie pregătiți pentru atât pentru prima vizită cât și înainte de fiecare întâlnire cu medicul lor dentist. Cel mai important rol aici îl au părinții, și vin în întâmpinarea lor cu câteva sfaturi:

  • Înainte de prima vizită parintele trebuie să-i explice copilului ce urmează să facă şi să-l pregătească pentru un dialog cu medicul, cât mai simplist.
  • Nu trebuie promise şi oferite recompense de către părinţi, doar pentru mersul la medicul dentist. Se insistă asupra copilului pentru a i se explica importanţa păstrării dinţilor curaţi şi sănătoşi. Doar medicul oferă recompensă copilului, pentru “că a fost cuminte” , această experinţă fiind utilă şi pentru şedinţele ce vor urma.
  • Dacă părintele prezintă vreo frică anterioară legată de stomatolog, aceasta nu trebuie împărtaşită copilului! Este necesar ca el să înțeleagă faptul că medicul este prietenul lui şi-l va ajuta să-și păstreze dinți curați și sănătoși.
  • În dialogul părinte – copil, indiferent că este înainte sau chiar în momentul aflării în cabinetul dentar, NU trebuie să se folosească cuvinte cum ar fi “durere” sau “frică” . Menționând aceste cuvinte va duce la neliniștirea micului pacient.Atenție de asemenea la asocierile cu alte specialități medicale, prin folosirea cuvintelor ca “injecție” “ac” “seringă” “înțepătură” .Se preferă evitarea lor, medicii nostri fiind pregătiți în a avea o altfel de abordare în aceste cazuri.
  • O greşeală facută des de către aparţinătorii copilului este clasicul : “Dacă nu eşti cuminte te duc la doctor şi îţi dă injecţie! “. NU trebuie folosite astfel de ameninţări în nici o situaţie. Copilul va asocia întotdeauna doctorul cu o pedeapsă pe motiv că nu a fost cuminte. Este valabil în cazul prezentării la orice medic. Colaborarea cu copilul va fi foarte dificilă în acest caz!
  • De obicei orice vizită la medic este indicat să se efectueze dimineaţa, când copilul este odihnit.
  • La prima vizită este de preferat ca părintele să fie prezent în cabinet, pentru că mulţi copii se simt mai confortabil aşa. Însă, dacă parintele este mai anxios, este indicat ca acesta să aştepte afară, pentru a nu transmite aceste sentimente de nelinişte copilului.Atenţie!! prezenţa părintelui trebuie să fie strict de observator, nu se intervine în relaţia copil – medic , decât dacă i se cere asta sau este nevoie de furnizarea anumitor informații.
  • Odată ce copilul se obişnuieşte, la următoarele şedinţe, părintele este invitat să stea în sala de aşteptare. Această abordare oferă o mai bună colaborare copil – medic dentist. Reacţiile copiilor cu părinţii alături sunt de cele mai multe ori bizare (alintare, plâns, sau chiar refuz total).Există totuşi şi excepţii, în situaţia în care copilul este prea mic (antepreşcolar) sau are anumite afecţiuni cronice sau deficite mintale, locomotorii, ş.a.
  • Părintele trebuie să înţeleagă la rândul său că vizitele la medicul dentist sunt importante, o dată la 4-6 luni.
  • Igiena orală zilnică a copilului se efectuează tot timpul sub supravegherea unui părinte, cel puțin până în jurul vârstei de 7 ani.