Când este momentul să vizitezi un specialist în ortodonție?

Vizita la medicul ortodont nu se află, din păcate, în rutina de investigații a pacienților, iar atunci când nu este vorba de anomalii evidente, cu un impact estetic semnificativ, problemele pot trece neobservate. Problema este că, în lipsa unui tratament timpuriu, prin evoluție, acestea ajung la rândul lor să creeze un disconfort major.

Cum poți preîntâmpina situațiile de acest gen și care sunt primele semne care ar trebui să te trimită de urgență la un consult de ortodonție? Specialiștii Unique Smile Sibiu ți-au pregătit deja un răspuns detaliat în cele ce urmează:

Sănătatea zâmbetului începe în copilărie!

Dacă până acum, în cazul generațiilor anterioare, nu puteam vorbi de o educație temeinică în ceea ce privește prevenția, părinții de astăzi au ocazia să intervină la timp, astfel încât cei mici să dezvolte o dantură permanentă sănătoasă și armonioasă.

Contrar instinctului de a merge cu cel mic la un consult ortodontic după apariția tuturor dinților permanenți,  Asociația Americană de Ortodonție recomandă ca prima evaluare să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani. Deși dantura temporară (de lapte) este încă prezentă la această vârstă, acum este momentul în care stomatologul poate identifica potențialele anomalii de dezvoltare atât la nivelul maxilarului, cât și la nivelul danturii permanente (ce urmează să erupă).

Un astfel de consult este cu adevărat esențial pentru sănătatea dentară a viitorului adult. Prin tratament timpuriu, realizat la această vârstă, se pot remedia următoarele probleme: anomaliile de creștere și poziționare (dinți înclinați, predispuși la traumă, înghesuiri dentare, dinți supranumerari etc.), problemele la erupție sau lipsa formării unor dinți permanenți sub dantura temporară, anomaliile de creștere și dezvoltare a oaselor maxilarului.

De asemenea, tot la această vârstă, medicul poate identifica și corecta obiceiurile/ comportamentele care au un impact asupra dezvoltării ulterioare a danturii (ex. suptul degetului, respirația pe gură ș.a.).

Simptome care trimit adultul la ortodont

Dacă problemele danturii se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă sau dacă survin ca urmare a unui accident sau a apariției măselelor de minte, este important să intervenim și aici de la primele simptome.

Iată câteva dintre cele mai comune semne care ar trebui să te trimită de urgență în cabinetul unui specialist în ortodonție:

  • dificultăți în timpul masticației sau vorbirii;
  • respirația preponderent pe gură (în absența unor blocaje/congestii nazale);
  • dezechilibru sau asimetrie la nivelul feței;
  • dantură proeminentă și dificultate în a închide buzele;
  • încleștarea danturii și scrâșnitul dinților;
  • zgomote (asemenea unor pocnituri”) în momentul închiderii sau deschiderii gurii;
  • dureri de cap frecvente în zona tâmplelor;
  • anomalii de creștere evidente (intersecția dinților, spații interdentare prea mari sau din contră, o dantură aglomerată, orientarea dinților spre interior/exterior, măsele de minte incluse, erupții dentare târzii).

Cauți un cabinet ortodonție? Te așteptăm cu drag la Unique Smile!

Unique Smile Sibiu este o clinică stomatologică completă, specializată în servicii de ortodonție și estetică dentară. Zi de zi, redăm aspectul și funcționalitatea a zeci de zâmbete! Dacă vrei să te numeri și tu printre pacienții care se bucură de rezultate uimitoare, te așteptăm cu drag să ne treci pragul cabinetului. Te poți programa » AICI.