1. In nenumărate cazuri atunci când ne confruntam cu durerea dentară, din păcate alegem sa o ignorăm. De cele mai multe ori, in spatele acestei dureri se ascunde o problema gravă, una dintre cauze putând fi afectarea nervului.

Sfat: Atunci când nervul dintelui a fost afectat este necesar un tratament endodontic (de canal) corespunzător, asistat de microscopul dentar, ce permite o rată de succes crescută. Nu aștepta până apare o situație mai dificilă.

2. Vă întrebați probabil cum poate să mai doară un dinte care nu mai are nerv. De cele mai multe ori, după tratamentele endodontice și după ce efectul anesteziei trece, pacientii pot resimți la nivelul dintelui la care s-a lucrat, de la o ușoară jenă până la durere intensă. Durerea nu apare datorită dintelui ci datorită țesuturilor care înconjoară dintele. Cu cât a fost mai mare inflamația țesuturilor la prezentarea pacientului în cabinet, cu atât va dura mai mult până la vindecarea lor și astfel organismul reacționează

Sfat: Nu te impacienta dacă apare durerea postoperatorie,poate fi un răspuns normal al organismului. Poți lua un analgezic sau un anti-inflamator.

3. Salvarea unui dinte a cărui nerv a fost afectat nu se încheie la finalizarea tratamentului endodontic. Sunt situații în care sunt afectate țesuturile de la vârful rădăcinii, acolo existând deci o infecție și astfel osul este înlocuit de puroi! De aceea dintele trebuie monitorizat constant de către medicul stomatolog.

Poate părea un clișeu acest control la 6 luni, nu este așa. Ca student, viitor medic ești învățat asta din primele luni de facultate. Există materie ce se numește prevenție, predată de cadrele universitare.
Diferențierea vine din a o lua în seamă, a avea o strategie pentru pacienți și a o pune în practică. Începem cu cei mai mici și continuăm cu cei mai în vărstă, și le facem instructaj de periaj, le expilcăm cum se igienizează corect acasă. Mai apoi suntem remiderul lor la fiecare 6 luni, și suntem stricți când vine vorba de protocoale.
Într-adevăr avem mult de lucru cu mentalitatea noastră ca populație. Sunt pacienți ce urmează tratamente cu buget ridicat, și după finaizarea lor, nu doresc să mai vină pe motiv că: totul este bine nu mă doare nimic. Prevenția înseamnă să indentificăm și să menținem în acel moment. Ca echipă ne-am asumat asta, știm că avem mult de lucru, și nu renunțăm, deoarece avem încredere că se pot schimba lucrurile.

Sfat: Prezintă-te la controalele după tratament și efectuează radiografiile de control la 6 luni – 1 an, pentru a verifica evoluția țesuturilor de la vârful rădăcinii.

Dr. Roxana Banciu

Centrul de Îngrijire Dentara Unique Smile